راهنمای موزه مقدم گفت: دکتر مقدم، استاد دانشگاه تهران این برج را به شیوه برجهای قرون وسطی برای همسرفرانسویاش ساخت تا در ایران احساس غربت نکند. باشگاه جوانی برنا/میان شلوغی های خیابان امام خمینی(ره)، میان سرو صدای بازار قفل و کلید فروش ها، در قدیمی و زیبا و صدای قطره های آب فواره ها، صدای پرنده هایی که از داخل باغ خانه ای می آید، که حالا دیگر نام موزه را بر آن نهاده اند عابران را حتما کنجکاو می کند که برای دقایقی وارد این عمارت زیبا و بی نظیر شوند. خانه ای که یادگار خاندانی به نام خاندان محمد تقی خان احتساب الملک از صاحب منصب های به نام دوره قاجار است. احتساب الملک 2 پسر به نام های محسن وحسن داشت. خانه خاندان احتساب الملک در حال حاضر مجموعه عظیم و گرانبهایی از بی نظیرترین آثار و اشیا تاریخی است. بعد از عبور از هشتی، انگار از خیابان امام خمینی (ره) سال 1390 مثل فیلمهای هالیوودی پرت می شوی وسط سال 1320 و جادوی کاشی آبی های تاریخی سالهایی که محسن مقدم در این خانه زندگی می کرد. زینب که دست مرا گرفت از شدت هیجان مدام داشت بالا و پایین می پرید و تا خود منزل مدام از جنگ های سرخپوستی برایم گفت... در ادامه توجه شما را به دو تصویر زیر جلب میکنیم ! موسیقیهای وارداتی "پاپ"، "جاز" و "راک" و در این اواخر "رپ" در حالی به کشور ما وارد شدند که گویی یک اراده پنهان بر این بود که این موسیقیها در کشور رواج پیدا کنند و به راحتی در فضاهای عمومی به اجرا بپردازند و حتی صاحب جشنواره و فستیوال هم بشوند! دومین نشست اندیشه های راهبردی در جمهوری اسلامی، صبح امروز با «موضوع عدالت» و با هم اندیشی و تبادل نظر رهبر معظم انقلاب و دهها نفر از اندیشمندان، متفکران، استادان و محققان دانشگاهی و حوزوی برگزار شد.
محسن مقدم درسال 1279 در شهر تهران به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتیاش را در مدرسه تربیت آغاز کرد، در مدرسه صنعتی دولتی ایران و آلمان ادامه داد و در یازده سالگی به سوییس رفت و چهار سال در کولژ کلاسیک شهر لوزان تحصیل کرد. او در جنگ جهانی اول به ایران بازگشت و در مدرسه صنایع مستطزفه نقاشی خواند. بعد از جنگ به ایتالیا رفت و در شهر فلورانس مدت سه سال به تحصیل نقاشی ادامه داد، درآلمان در موزه ها به مطالعه مشغول بود. او مدت 10 سال در پاریس در رشته نقاشی و باستان شناسی تحصیل کرد و در سه سال اخر اقامت در پاریس با بورس دولتی در مدرسه لوور باستان شناسی ایران و موزه داری خواند. او موسس دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، طراح لوگوی این دانشگاه، طراح لباس استادهای این دانشگاه بوده است او همراه همسر فرانسوی خود "سلما" به جمع آوری آثار و اشیا تاریخی پرداختند. هدف این زوج حفظ میراث فرهنگی و تاریخی ایران بود.
دکتر مقدم مجموعه بی نظیری از پارچه های دوره های مختلف از دوره ساسانی تا پهلوی را هم جمع آوری کرده؛به حال کسی نتوانسته چنین کلکسیونی از پارچه های متخلف مربوط به دوره های مختلف را جمع آوری کند. قصد داریم در آینده به صورت نمایشگاه موقت این پارچه ها را نمایش بدهیم.»
راهنمای موزه مقدم در توضیح درباره ویژه ترین اشیا و آثار موجود در موزه مقدم می گوید:«کوزه قلیانهای دوره صفویه، چپق و قلیانها و چینیهای آبی و سفید مربوط به دوره شاه عباس صفوی واقعا شاهکار هستند. فواره ای که در ایوان قرار دارد، فواره ای است که از کاخ فتحعلی شاه آورده شده است.
محسن مقدم اولین ایرانی بود که توانست مدال معتبر علمی " لژیون دونور" فرانسه را از" ژنرال دوگل " دریافت کند. تعدادی از مدال های علمی دیگر او را به عنوان نمونه در اتاق قاجاری به نمایش گذاشته شده؛ او طراح آرم و لوگوی دانشگاه تهران است. زمانی که طرح را به وزارت آموزش عالی آن زمان ارایه می دهد طرح تصویب می شود. او این آرم را از روی نقش گچ بریهای کاخ تیسفون مربوط به دوره ساسانی، طراحی می کند و از همان زمان تا به حال مورد استفاده قرار می گیرد.»
جعفری که فارغ التحصیل رشته باستان شناسی است درباره تازهترین کشفهای تاریخی باستان شناسها میگوید: دوستانم در غرب ایران در منطقه سِیمَره، حوالی کوهدشت لرستان در حال کاوش هستند و دادههای خوبی از اوخر دوره نو سنگی تا اویل عصر آهن پیدا کرده اند. چون در آن منطقه در حال احداث سد هستند، در حفاری های نجات بخشی آن منطقه، آثاری به شکل گسترده و تعجیلی از آن مناطق به دست آمده است.
راهنمای موزه مقدم درباره شغل موزه داری می گوید: کار در موزه برایم عشق است. هر کسی به حرفه ای علاقه دارد. از کودکی به اشیا تاریخی و آثار باستانی علاقه داشتم. وقتی بزرگتر شدم فقط در زمینه باستان شناسی و تاریخ فعالیت کردم. در حل حاضر هم خوشحال هستم که می توانم به عنوان عضو کوچکی از جامعه میراث فرهنگی و باستان شناسی ایران، روی آثار، کار پژوهشی انجام بدهم.
سایت جهان به نقل از یکی از کاربران خود نوشت:
سلام
ببخشید ولی نمی دانم باید از کجا شروع کنم.
من و همسرم از مدتی قبل که دخترمان زینب به سن ? سالگی رسید، تصمیم گرفتیم برای آشنایی بیشتر او با محیط اجتماعی و همسالانش، زینب را در یک مهد کودک خوشنام ثبت نام کنیم.
بعد از کلی مشورت و تحقیق سرانجام به این نتیجه رسیدیم که مهد کودک... واقع در محله ... تهران می تواند محل خوبی برای حضور دخترمان باشد.
و ما زینب ? ساله مان را در این مهد کودک ثبت نام کردیم و چند هفته گذشت.
زینب تا قبل از مهد کودک رفتنش از نظر ما که پدر و مادرش هستیم، یک کودک عادی بود که علایق طبیعی هم داشت و مثل تمام بچه های دیگر به برنامه های کارتونی، عروسک و سایر الزاماتی که یک کودک دوست دارد علاقه نشان می داد. حتی نسبت به مقولات دینی هم رغبت داشت و تعاملش با اطرافیان از جمله من و پدرش نیز از نظر ما بسیار مطلوب بود.
اما زینب ما از وقتی که مهد کودکی شده دیگر زینب سابق نیست.
زینبی که نقاشی هایش ترکیبی بود از سمبل های طبیعی مثل درخت، گل، خورشید و آسمان و گاهی هم مادر یا پدرش، حال غیر از دایناسور و هیولا و سرخپوست ها هیچ چیز دیگری نمی کشد.
تعجب نکنید که برایتان می نویسم کودک ما به جای گل و درخت دارد سرخپوست های خیالات کودکانه اش را نقاشی می کند.
چند روز قبل از مهد کودک زینب تماس گرفتند که قرار است یک جشن کوچک برگزار شود و شما باید هزینه ای را برای برگزاری این جشن بپردازید.
من هم از همه جا بی خبر این هزینه را پرداختم و چند روز بعد حوالی ظهر روز برگزاری جشن، برای آوردن زینب به خانه دنبالش رفتم.
نزدیک مهد کودک که رسیدم صدای موسیقی شدیدی شنیده می شد. داخل حیاط شدم و دیدم یه گروه ارکستر که چند دختر نوازنده های آن هستند دارند برای بچه ها به وسیله ارگ و چند وسیله موسیقی دیگر، نوازندگی می کنند و بچه ها هم جملگی با صورت هایی که درست مثل سرخپوست ها تزئین شده بود و حتی برایشان کلاه های سرخ پوستی نیز گذاشته بودند، مشغول بالا پایین پریدن بودند !
اینجا بود که متوجه شدم هزینه ای که ما برای این جشن کذایی پرداخته ایم صرف خرید اقلام سرخپوستی برای بچه ها شده است تا بچه ها هرچه بیشتر با آرمان سرخپوست ها و شیوه زندگی آنها آشنا شوند.
می دانید وقتی کودکم را صدا زدند، بچه را در چه حالتی دیدم...؟! روی گونه هایش سه تا خط قرمز کشیده بودند و یک روبان قرمز دور سر کودک بسته بودند. چند تا کاغذ بریده شده به شکل پر هم گذاشته بودند روی روبان.
زینب که دست مرا گرفت از شدت هیجان مدام داشت بالا و پایین می پرید و تا خود منزل مدام از جنگ های سرخپوستی برایم گفت.
البته این تمام ماجرا نیست. شوهر من گاهی اوقات برای زینب قصه می گوید.
نکته اینجاست که زینب ما از وقتی مهد کودکی شده است دیگر به سمبل های ایرانی قصه های ما رغبتی نشان می دهد. بارها شده است که این کودک از ما درخواست کرده است که در مورد آدم های فضایی برایش قصه بگوییم.
اصلا نمی دانم در مهد کودک چه چیزی به این کودک ? ساله آموزش می دهند که این روزها به جای بازی، مسئله اول کودک من شده است اینکه چرا دایناسورها منقرض شده اند یا اینکه بابا قویتر است یا آدم فضایی ها... و این وسط من و پدرش مانده ایم که به این همه سوال بی پاسخ یک کودک چهار ساله باید چه پاسخی داد.
کودک من حالا بسیاری از شخصیت های انیمیشن های روز دنیا را می شناسد و این اشتیاق به شناخت بیشتر آنها آنقدر قوی است که ما دیگر حتی رویمان نمی شود با زینب در مورد حفظ کردن سوره های قرآن صحبت کنیم. از نظر او حالا بالت، شرک، کله کدو و سیمپسون ها نماد تمام واقعیت ها شده اند. نمادهایی که زینب هر روز از من و پدرش خریدن سی دی های آنها را طلب می کند.
از فضای مهد کودک زینب هم برایتان بگویم شاید بد نباشد.
در مهد کودک زینب هر عروسکی را که می توان دید، هم از نوع دخترش وجود دارد هم پسرش. راستش را بخواهید من به عنوان یک مادر اصلا این مسئله را صحیح نمی دانم. حتی شاید برایتان جالب باشد که در مهد کودک دختر من، قالی هایی بر روی زمین انداخته اند که نقش روی آنها دو بچه خرس دختر و پسر هستند که در کنار یکدیگر خوابیده اند.
و تا دلتان هم بخواهید تصاویر شخصیت های انیمیشن های جدید بر روی در و دیوار نصب است.
در واقع باید بگویم ما به عنوان یک پدر و مادر انتظارمان این بود که لااقل در مهد کودک دخترمان باورها و رفتارهایی در قالب نمادها و آموزش ها برای بچه ها مطرح شود که با ساختارهای اسلامی و اخلاقی ما سازگار باشد.
انتظاری که با نوشتن این نامه قصد دارم بگویم حتی ذره ای از آن هم برآورده نشده است.
من دیگر کودکم را به مهد کودک نخواهم فرستاد و برای تربیت او از کار کردن هم صرف نظر می کنم اما غرض اصلی از نوشتن این نامه این بود که بگویم با این اوضاعی که در یک چنین مهد کودک هایی وجود دارد، تکلیف نسلی که هم اکنون کودک است اما در آینده جوان و بزرگ خواهد شد، نا مشخص است. نسلی که قرار است نگهدارنده این کشور باشد با این قبیل آموخته ها به جایی نخواهد رسید"
دیوار یک مهد کودک در یکی از خیابانهای تهران
دیوار یک مهد کودک در اروپا که یکی از شعرهای حافظ روی آن درج شده است.
ظهور خوانندگان مشهور پاپ که از سالهای میانی دهه 70 آغاز شد آنچنان موجی را به راه انداخت که تب مشهور شدن در این حوزه نیز مانند خیلی از حوزههای دیگر هنری مانند سینماو تلویزیون فراگیر شد و خیلیها در دل، آرزوی یک خواننده مشهور شدن را پروراندند اما خیلی زود موسیقیهای ریتمیک و هیجانی که با اهداف و پشت پردههای خاصی تولید و منتشر میشدند توسط همان کسانی که مترصد استفاده فرصت برای انحراف جوانان کشورمان بودند به میان جوانان آمد و با گسترش فضای ارتباطات دیگر جلوگیری از آن به همین سادگی نبود.
موسیقی رپ و راک به عنوان موسیقیهای ریتمیک که بر اساس سبک غرب و با هدف ترویج مضامین غیر اخلاقی و به خصوص با تاکید بر روابط غیر اخلاقی پا به عرصه وجود گذاشتهاند در یکی دو سال اخیر و با اهداف از پیش تعیین شده غربی با نفوذ در ماهواره و اینترنت سعی کردهاند جای پایی برای خود در عرصه موسیقی کشورمان ایفا کنند اما چون نتوانستند به طور رسمی از مجاری قانونی تکثیر شوند به رشد قارچ گونه خود در محیط مناسب وب ادامه دادند.
هم اکنون صدها سایت اینترنتی به طور خاص روزانه دهها آهنگ از افرادی که هیچ نام و نشانی ندارند بر روی اینترنت قرار میدهد و این سایتها بدون هیچ گونه نظارتی به کار خود ادامه میدهند. از طرف دیگر استودیوهای زیر زمینی که البته به مدد این فراگیریهای بیحد و حصر هم بدون هیچ گونه مجوزی تاسیس شدهاند به راحتی و بدون مزاحمت نیروی انتظامی و یا وزارت ارشاد به کار تولید این موسیقیهای بیمحتوا و فاسد میپردازند و حتی به راحتی در روزنامههای کثیرالانتشار آگهی چاپ میکنند. اما برای پیگیری بیشتر این موضوع سایت بولتن نیوز با نفوذ مخفی در برخی از این استودیوها و بررسی حواشی و پیامدهای آن به بررسی میدانی این موضوع پرداخته است.
از روی یکی از آگهیهای چاپ شده در یک روزنامه معروف که در آن ادعا شده است که اسپانسری صد در صد خوانندگی افراد را به عهده میگیرد به آدرسی حوالی میدان انقلاب میروم. استودیو موسیقی..... در زیر زمینی تاریک و نمور در یک خانه متروک قدیمی در انتهای یک کوچه بن بست قرار دارد. زنگ را که میزنم با چند بار سوال پیچ شدن میتوانم مجوز ورود را دریافت کنم. اینجا به هرچیزی شبیه است جز به یک استودیو موسیقی. بلافاصله یکی از افراد که مثل بادیگاردها به نظر میرسد و به نظر برای مسابقات مردان آهنین بیشتر مناسب است تا اینجا، به سراغم میآید و بعد از بررسی هویتم، مرا با خود به درون استودیو جایی تقریبا در طبقه زیر زمین میبرد. چراغهایی کم سو که شاید به دلیل ایجاد فضایی رمانتیک روشن هستند در کنار صورتکهای سرخ پوستی که به دیوار زدهاند فضایی مخوف را ساختهاند.
بلافاصله فرمی را تحویلم میدهند تا اطلاعاتم را پر کنم و از اینجاست که کم کم سر صحبت را باز میکنم. صاحب استودیو که ادعا میکند خواننده معروفی است و با خوانندههای معروفی، آلبوم (البته به شکل زیر زمینی) بیرون داده است بلافاصله با زبان چرب و نرم سراغ مسائل مالی میرود و تضمین میکند در ازای گرفتن چند صد هزار تومان یک آهنگ رپ به تو تحویل دهد و اگر بتوانی مبلغ را از میلیون بالاتر هم ببری تضمین میکند که با یکی از خوانندگان معروف زیر زمینی مانند "علیشمس" و یا "حسین تهی" و یا "علی عبدالمالکی" هم برایت آهنگ مشترک منتشر میکند.
البته شرطی هم برای کار دارد و آن هم این است که در بخشی از کار باید صدای یک دختر هم به عنوان صدای پس زمینه خوانده شود اما وقتی تعجب ما را میبیند میگوید این خانم کارمند ثابت ما است و باید خرجاش در بیاید و به علاوه آهنگتان به راحتی توسط سایت های... موزیک و.... موزیک که با ما طرف قرارداد هستند پخش میشود و به وزارت ارشاد نمیرود که بخواهد برای شما مشکلی ایجاد شود. این خواننده توصیه میکند که فعلا با یک اسم مستعار وارد عرصه شوید تا در سطح زندگی هم با مشکلی روبرو نشویم.
در همین سوال و جوابها هستیم که درب اتاق کوچکی که فکر میکردیم انباری است باز میشود و دختر و پسری خندان با بدترین وضع حجاب از اتاق بیرون میآیند و در حالی که به شدت از آقای خواننده تشکر میکنند آن جا را ترک میکنند. تازه میفهمیم که آن اتاق در واقع اتاق ضبط صداست. به هر حال با یک بهانهای از آنجا خدا حافظی میکنیم و به سراغ نشانی بعدی میرویم.
* * *
نشانی بعدی در حوالی بلوار کشاورز قرار دارد. باز هم یک زیر زمین منتها این بار در یک آپارتمان نسبتا شیک. انگار زیر زمین بودن وجه مشترک این استودیو هاست و شاید به همین دلیل اسمشان شده استودیوهای زیر زمینی و موسیقیهای تولیدی شان را هم موسیقیهای زیر زمینی میگویند. وارد که میشویم جا به زور برای دو یا سه نفر هست. در حقیقت انباری یکی از واحدها تبدیل شده به مکانی برای تولید موسیقی! صاحب استودیو سر و وضع مناسبی ندارد و انگار در حال خودش نیست.
کمی که اطراف را نگاه میکنم از شیشههای مشروب به راحتی علت این سر و وضع و رفتار را متوجه میشوم. اولین سوالش این است که برای خواندن دختر مراجعه کردهام یا پسر.انگار خوانندگی زنان و دختران کاسبی ثابت این استودیو هاست.وقتی پاسخم را میشنود رقمهای عجیب و غریب پیشنهاد میدهد و برای نمونه کار هم نشانی یک پارتی مختلط در لواسان را میدهد که با حضور در آنجا با نمونه کارها آشنا شوم و بعد با صرفه هزینهای بین یک تا سه میلیون به یک خواننده مشهور تبدیل شوم.
* * *
نشانی سوم حوالی ونک قرار دارد. اینجا هم با کلی سوال پیچ وارد میشوم اما در ورود تقریبا خشکم میزند و با صحنههای رقت انگیزی رو برو میشوم که ترجیح میدهم فرار را بر قرار ترجیح بدهم تا لا اقل دینم را حفظ کنم. اما انگار در این مراکز حیا و عفت و... هیچ جایگاهی ندارد. به یکی دو تا استودیو زیر زمینی دیگر هم سر میزنم.
وجه مشترک این استودیوهای تولید آهنگهای رپ بر رواج فساد اخلاقی و بیبند و باریهایی که از اساس پایه به وجود آمدن این سبک موسیقی بوده است قرار دارد. در مضامین شعرهای این نوع موسیقی به راحتی کانون خانواده به عنوان اصلیترین نهاد امن در جامعه مورد هدف قرار میگیرد و رواج بیبند و باری و هرزگی تبلیغ میشود. در بسیاری از این اشعار به تعریف از اندام زنان میپردازند و متاسفانه روابط غیر اخلاقی را امری عادی جلوه میدهند.
نکته بسیار مهم این است که این استودیوها و خوانندگان این سبک موسیقی خود در واقع مروج اصلی فساد و بیبند و باری هستند که در همین زمینه دستگیری هر از چندگاهی خوانندگان معروف زیرزمینی موسیقی رپ در پارتیهای مختلط و به همراه دختران جوان فریب خورده نمونه بارز این موضوع است. اساس موسیقی رپ نشانه رفتن سواستفاده از زنان در این حوزه است و روانشناسان هشدارهای زیادی در خصوص شنیدن این نوع موسیقیها دادهاند که علاوه بر موضوع ترویج بیعفتی اثرات بدی هم در روان افراد بر جا میگذارد.
حال این سوال مطرح است که مسئولین فرهنگی به عنوان عوامل پیشگیری این موضوع چه کاری برای جلوگیری از ترویج این موسیقی بیهویت انجام دادهاند؟ آیا انفعال مسئولین وزارت ارشاد در برخورد قاطع با موسیقیهای بیهویت وارداتی و عدم نظارت آنان، نمیتواند سرنوشتی خطرناک برای جوانان علاقهمند به حوزه موسیقی را به همراه داشته باشد؟
از طرف دیگر چرا این وزارتخانه نباید نظارت دقیقی روی فعالیت استودیوهای موسیقی داشته باشد و چرا باید این استودیوها به محلی برای روابط نا مشروع و بیبند و باری تبدیل شود؟ از طرف دیگر مسئولین انتظامی چرا خود را به خوابی خودخواسته زدهاند و در مقابل این انحرافات آشکار موضعی اتخاذ نمیکنند و به راحتی به این مراکز اجازه میدهند که به تبلیغ بپردازند و جوانان ساده لوح که شاید شهرت، آمال و آرزویشان باشد را در منجلاب فساد و تباهی غرق کنند؟چرا نیروی انتظامی همانطور که در بحث شرکتهای هرمی قاطعانه عمل میکند در قبال این استودیوهای بیمجوز و بیهویت اقدامی محکم انجام نمیدهد؟
به هرحال موضوعی که روشن است این است که متاسفانه حوزه تولید موسیقی رپ در کشور ما روز به روز گسترش مییابد و به شکلی خطرناک در بین جوانان رشد پیدا میکند و در سایه غفلت مسئولان دستهای پنهان هم فقط به سبب پول به گسترش این بیاخلاقی دامن میزنند اما خوب است در این زمینه کمی بیشتر تامل شود و از یک انحراف در بین جوانان جلوگیری شود.
* آیا انفعال مسئولین وزارت ارشاد و نیروی انتظامی و حتی روزنامهها درباره ترویج استودیوهای زیرزمینی موسیقی نمیتواند سئوال برانگیز باشد؟
* استودیوهای زیرزمینی ضبط موسیقی که روزانه دهها آگهی در روزنامه ها چاپ می کنند به محلی برای روابط نامشروع، فساد و انحراف تبدیل شده است
در این نشست 4 ساعته، ابتدا 10 نفر از صاحبنظران و نخبگان در دو بخش نظری و کاربردی دیدگاههای خود را درباره «مبانی، مفاهیم، ابعاد، کارکردها و ضرورتهای عدالت» بیان کردند.
نخستین نشست اندیشه های راهبردی در جمهوری اسلامی، آذر سال گذشته با موضوع الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت برگزار شده بود.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این هم اندیشی راهبردی، با تأکید بر ضرورت تلاش جدی و تضارب آرای اندیشمندان و متفکران برای دستیابی به نظریه اسلامی ناب در باب عدالت، کارهای انجام شده برای تحقق عدالت اجتماعی را در سه دهه اخیر خوب ارزیابی کردند اما افزودند: وضع فعلی، مطلقاً راضی کننده نیست چرا که نظام اسلامی به دنبال اجرای حداکثر عدالت و تحقق کامل عدالت به مفهوم یک ارزش مطلق و همگانی است.
ایشان، مطالب مطرح شده در این هم اندیشی را پرمغز و مفید دانستند و خاطرنشان کردند: نشست امروز، تنها یک آغاز بود و امیدواریم مبحث عدالت با استفاده از ظرفیت گسترده صاحبنظران سراسر کشور، به گفتمانی نخبگانی تبدیل شود و با استمرار و پیگیری شایسته، به سرانجامی مبارک برسد.
ایشان، عدالت را دغدغه همیشگی بشر دانستند و با اشاره به ورود متفکران و اندیشمندان تاریخ بشر به این مقوله خاطرنشان کردند: بررسی دقیق نشان می دهد که با وجود نظریه پردازی های مختلف اندیشمندان در مبحث عدالت، نقش ادیان الهی در این مقوله، بی نظیر و استثنایی بوده است.
رهبر انقلاب اسلامی، با استناد به قرآن مجید، عدالت را هدف اصلی ادیان برشمردند و افزودند: عدالت، هدف نظام سازی اجتماعی ادیان و حرکت بشر در چارچوب دین بوده است و این اهتمام جدی به عدالت، در هیچ مکتب بشری یافت نمی شود.
حضرت آیت الله خامنه ای در تبیین بیشتر تفاوت عدالت در «نگاه ادیان و مکاتب بشری» خاطرنشان کردند: انبیاء علاوه بر تبیین عدالت، برای تحقق آن، عملاً با طاغوتها و ستمگران وارد پیکار می شدند و در معارضه ظالم و مظلوم، همیشه در جبهه مظلومان بوده اند اما نظریه پردازان فقط در حد حرف و کلام به «عدالت» پرداخته اند.
ایشان، اعتقاد همه ادیان الهی به منتهی شدن تاریخ بشر به دوران مبتنی بر عدل را سومین «تفاوت «عدالت» در ادیان الهی و مکاتب بشری» دانستند و افزودند: ادیان الهی در نگاه به مبدأ خلقت هستی و بشر – در مسیر حرکت تاریخی ملتها و در تبیین پایان این مسیر یعنی معاد، همواره بر عنصر عدالت تأکید کرده اند که این مسئله ای استثنایی و بی نظیر است.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: براساس همین نگاه دینی بود که «عدالت» در انقلاب اسلامی نیز از همان آغاز، جایگاهی بی نظیر یافت و در شعارهای ملت – قانون اساسی – سخنان و دیدگاههای امام خمینی (رض) و دورانهای مختلف حیات سی و دو ساله جمهوری اسلامی، به عنوان یک ارزش مطلق مورد تأکید قرار گرفت.
رهبر انقلاب اسلامی، عدالت را سرلوحه دغدغه های همیشگی نظام اسلامی دانستند و با اشاره به کارهای فراوان و گسترده ای که پس از انقلاب برای تحقق عدالت اجتماعی انجام شده افزودند: این کارهای خوب، راضی کننده نیست چرا که ما براساس نگاه اسلامی، تحقق کامل عدالت و محو هرگونه ظلم را هدف قرار داده ایم که برای پر کردن فاصله وسیع وضع موجود و تحقق عدالت اجتماعی، باید تلاش مستمر، جدی و همه جانبه انجام داد.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به توجه امروز نظام اسلامی برای دستیابی به نظریه اسلامی ناب در مقوله عدالت افزودند: تا امروز نیز شناخت و تعاریف اجمالی از عدالت وجود داشته است اما باید تلاش کنیم عدالت به گفتمانی زنده و همیشه حاضر در صحنه های مختلف کشور تبدیل شود و در میان نخبگان – مسئولان – مردم و بخصوص نسل جوان همواره به عنوان یک مسئله اصلی مطرح باشد.
ایشان در تبیین بیشتر اهداف برگزاری نشست اندیشه های راهبردی درباره عدالت افزودند: برای کاهش فاصله کنونی تا تحقق حداکثری عدالت، باید به روشها و راهکارهای جدید و مؤثر دست پیدا کنیم که این مسئله نیز به هم اندیشی متفکران نیاز دارد.
رهبر انقلاب اسلامی دوران آزمون و خطا را در مقوله عدالت، دورانی سپری شده دانستند و تأکید کردند: در سه دهه اخیر در موارد زیادی، در باب عدالت بصورت آزمون و خطا عمل کرده ایم اما از این پس باید، براساس تعاریف و روشهای متقن حرکت کنیم.
رهبر انقلاب اسلامی، حرکت کشور در مسیر پیشرفتهای سریع و جهشی را یکی دیگر از عوامل ضرورت توجه بیشتر به مقوله عدالت برشمردند و افزودند: ادامه این حرکت پرشتاب، نیازمند تصمیم گیریهای بزرگ است و اگر در این تصمیم گیریها از عنصر عدالت و «ارتباط عدالت و پیشرفت» غفلت شود، خسارات فراوانی به بار خواهد آمد.
ایشان در ادامه سخنانشان با تمرکز بر مبحث نظری عدالت، افزودند: هدف ما رسیدن به نظریه اسلامی ناب و خالص در باب عدالت است که برای دستیابی به این هدف بسیار مهم، باید با نگاه متجددانه و نوآورانه، به منابع اسلامی رجوع کنیم و با استفاده از متدها و فنون خاص این کار، نظریه اسلامی خالص را در مقوله عدالت استخراج کنیم.
ایشان در همین زمینه تأکید کردند: در دستیابی به نظریه اسلامی عدالت باید از التقاط و هرگونه مونتاژ نظریه های دیگر بشدت پرهیز کرد و با مراجعه به منابع اصیل اسلامی، این نظریه را استخراج کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای، تعریف عدالت را در هر مکتب مبتنی بر پایه های هستی شناسی آن مکتب دانستند و افزودند: به همین علت نباید در شناخت نظریه اسلامی عدالت، از مکاتب دیگر، استفاده کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به تفاوت عمیق نگاه اسلام و مکاتب بشری به عدالت افزودند: عدالت در اسلام، ناشی از حق است و عدالت ورزی یک وظیفه الهی محسوب می شود در حالیکه در مکاتب بشری، این نگاه وجود ندارد.
رهبر انقلاب اسلامی، تعدد و تضارب آرا را نیازی واقعی در روند دستیابی به نظریه اسلامی ناب در باب عدالت دانستند و افزودند: نباید کسی تصور کند که در این مقوله، با نوعی پیش داوری می خواهیم به برداشتی که در ذهنمان است برسیم بلکه باید تلاش کنیم در پرتو تضارب آرا و نشاط علمی، به آنچه حق و صحیح است دست یابیم.
حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: حتی پس از دستیابی به نظریه اسلامی خالص درباب عدالت، تضارب آرا در این زمینه باید همواره ادامه داشته باشد.
ایشان افزودند: در این مقطع در واقع باید تلاش کرد به یک جمع بندی قوی – متقن، مستدل و منسجم در باب عدالت دست یافت تا برنامه های درازمدت با اتکاء به آنها تدوین شود.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: پس از این جمع بندی نیز باید پژوهشهای جدیدی بویژه در مباحث کاربردی و روشهای اجرای نظریه صورت گیرد که در این زمینه می توانیم از تجربیات مفید دیگران نیز استفاده کنیم.
حضرت آیت الله خامنه ای، ایجاد رشته عدالت پژوهی در حوزه و دانشگاه را، نوعی سرمایه گذاری مفید برای ایجاد و تقویت گفتمان عدالت و تربیت نیروهای توانمند دانستند و افزودند: یکی دیگر از کارهای مهم نظری، یافتن شاخص برای اندازه گیری میزان تحقق عدالت اجتماعی است.
ایشان خاطرنشان کردند: برخی شاخص های مطرح در نظریه های غربی در شرایط خاص قابل استفاده است اما بسیاری از آنها ناقص و یا کلاً غلط است بنابراین باید شاخص هایی مستقل برای تحقق عدالت از دیدگاه اسلام تعریف شود.
رهبر انقلاب اسلامی، توجه مجلس و شورای نگهبان را به مقوله عدالت در هر نوع قانون گذاری، از کارهای ضروری برشمردند و افزودند: در عرصه عمل باید برای اجرای عدالت اجتماعی کارهای فراوان انجام شود.
حضرت آیت الله خامنه ای در پایان سخنانشان، اعتقاد به مبدأ و معاد را در مسئله عدالت، دارای نقشی اساسی خواندند و افزودند: اعتقاد به معاد، و باور داشتن تجسم اعمال در قیامت، موجب نیرو و نشاط عدالت خواهانه می شود و در واقع نمی توان در جامعه ای که اعتقاد به مبدأ و معاد وجود ندارد، عدالت حقیقی را مستقر کرد.
ایشان، تلاش هر فرد برای اجرای عدالت درباره خود را نکته مهم دیگری در مقوله عدالت خواندند و افزودند: نگاه عادلانه هر فرد به خود، موجب دوری از گناه و ایجاد حالت خضوع و خشوع در مقابل پروردگار می شود و این مسئله به ایجاد عدالت اجتماعی نیز کمک می کند.
نخستین سخنران این نشست راهبردی در بخش دیدگاههای نظری، دکتر حسین عیوض لو، استادیار دانشگاه امام صادق (ع) بود.
دکتر عیوض لو با ارائه دیدگاههای خود درباره «مفاهیم و معیارهای عدالت اجتماعی و اقتصادی در چارچوب الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت» گفت: عدالت اجتماعی به معنای آن است که هرکس در جامعه بتواند پاداش متناسب با شایستگی ها و تلاش خود را دریافت کند.
این استاد دانشگاه حق برخورداری برابر از منابع و ثروتهای عمومی – سهم بری براساس میزان مشارکت در تولید و قرار گرفتن اموال در موضع صحیح را معیارها و قواعد عدالت از دیدگاه اسلام خواند.
حجت الاسلام ابوالقاسم علیدوست عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، اندیشمند دیگری بود که در دومین نشست اندیشه های راهبردی به تشریح ابعاد عدالت به عنوان «یک سند، قاعده، رویکرد و گفتمان عام در کشف و اجرای احکام اسلام» پرداخت.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: با عدالت نمی توان کژدار و مریز برخورد کرد بلکه باید با این مفهوم بنیادی، برخوردی روشمند انجام داد تا به یک گفتمان عام تبدیل شود.
حجت الاسلام علیدوست، عدالت را یک قاعده در فقه دانست و افزود: در فهم دلایل و استنباط احکام، باید عدالت را به عنوان یک رویکرد مورد توجه قرار داد و در اجرای احکام نیز، عدالت را، گفتمان حاکم بر رفتار و گفتار مسئولان و کارگزاران قرار داد.
سومین سخنران دومین نشست اندیشه های راهبردی، دکتر فهیمه فرهمندپور استادیار دانشگاه تهران بود. دکتر فرهمندپور تحت عنوان «اقتضائات و ملاحظات عدالت جنسیتی با رویکرد دینی» گفت: عدالت را نباید تقسیم کمّی فرصتها و مشاغل در نظر گرفت بلکه در برداشت صحیح از عدالت، تفاوتهای طبیعی زن و مرد پذیرفته می شود.
وی افزود: برای ایجاد عدالت بویژه در مشاغل تخصصی باید شایسته سالاری مورد توجه کامل قرار گیرد و در الگوی اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی تجدید نظر شود.
ایجاد عرصه هایی غیر از ورود به دانشگاه برای تأمین نیازهای روانی، علمی و شخصیتی زنان و دختران از دیگر پیشنهادهای خانم فرهمند پور بود.
حجت الاسلام سیدعباس نبوی، مدرس حوزه و دانشگاه به عنوان سخنران بعدی، با اشاره به فرمان و امر مکرر پروردگار در قرآن کریم برای اقامه عدل و قسط گفت: باید ضمن نظریه پردازی در مقوله عدالت، شاخص های قابل اندازه گیری نیز ارائه داد.
حجت الاسلام نبوی، برابری در فرصتها، رشد ظرفیتها و بکارگیری توانمندیها را سه شاخص مهم عدالت اجتماعی دانست و افزود: باید عدالت اجتماعی را به عنوان بنیان قواعد اجتماعی، راهبرد اصلی «برنامه های توسعه» - و مبنای رشد فرهنگ عمومی مورد توجه قرار داد که متأسفانه نهادهای متولی فرهنگ عمومی به این مسئله کم توجه اند و رهبری و جنبش دانشجویی پیگیر مقوله عدالت اجتماعی هستند.
این مدرس حوزه و دانشگاه تأکید کرد: در الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت، عدالت اجتماعی، «کلان راهبردی» است که باید در همه عرصه ها مورد توجه کامل قرار گیرد.
پنجمین سخنران هم اندیشی امروز نخبگان و رهبر انقلاب در باب عدالت، دکتر سید محمد میر سِندُسی استادیار دانشگاه امام حسین بود. دکتر میر سندسی با اشاره به مبانی دو نظریه غالب در بحث عدالت یعنی شایستگی و نیاز گفت: در جمهوری اسلامی باید نظریه ای ترکیبی را پیگیری کنیم که در این نظریه تأمین نیازهای عامه مردم مورد توجه جدی است اما راه برای بهره مندی اشخاص براساس شایستگی و تلاش نیز باز است.
وی با اشاره به نبود نظریه منسجم و روشن درباب مفهوم عدالت در کشور افزود: به همین علت هر مسئولی روی کار می آید، براساس برداشت خود از مفهوم عدالت، عمل می کند که این برداشتهای فردی گاه با یکدیگر متفاوت و حتی در تعارضند.
بخش دوم نشست اندیشه های راهبردی با موضوع عدالت، به مباحث کاربردی اختصاص داشت. در آغاز این بخش، حجت الاسلام سیدعباس موسویان مدرس حوزه و دانشگاه با بررسی «جایگاه عدالت اقتصادی در بانک داری اسلامی» گفت: توزیع منابع بانکی، زمانی عادلانه و در جهت فقرزدایی است که اشتغال زایی و رشد متوازن در تخصیص منابع بانکی مورد توجه قرار گیرد.
دکتر موسویان، تخصیص منابع به طرحهای دارای ارزش افزوده، توزیع متوازن منابع، و توزیع عادلانه سود را از اصول و معیارهای توزیع عادلانه منابع بانکی دانست و گفت: نظام بانکداری باید با کاهش حاشیه سود خود، در جهت سود حقیقی سپرده گذاران متحول شود.
دومین سخنران بخش کاربردی نشست اندیشه های راهبردی، دکتر الیاس نادران دانشیار دانشگاه تهران بود.
وی با ارائه مقاله ای تحت عنوان «عدالت توزیعی و اقتصاد رانتی»، به بررسی مشکلات اقتصادی – اجتماعی پدیده رانت پرداخت. دکتر نادران معتقد است جهت گیریهای عدالت خواهانه پس از پیروزی انقلاب، با وجود فراز و نشیبهای مختلف، در مجموع باعث بهبود توزیع شاخص های درآمدی شده است، اما به علت تداوم ساختارهای اقتصادی مبتنی بر رانت، مشکلات ناشی از این پدیده همچنان ادامه دارد.
«عدالت بین نسلی در بهره برداری از منابع طبیعی» عنوان مقاله سومین سخنران بخش کاربردی نشست امروز یعنی حجت الاسلام سعید فراهانی فرد، استادیار دانشکده علوم اقتصادی بود.
این استاد دانشگاه، تشریع عادلانه مالکیت دولتی و عمومی بر ثروتهای طبیعی – ساز و کار صحیح توزیع اولیه منابع طبیعی و قوانین لازم برای حفاظت از منابع طبیعی را از اصول ایجاد عدالت بین نسلی در بهره برداری از منابع طبیعی دانست و گفت: از دیدگاه اسلام، دولت دارای جایگاهی است که می تواند با نظارت بر چگونگی استفاده از منابع طبیعی، عدالت را در این زمینه پیگیری و محقق کند.
نشست هم اندیشی رهبر انقلاب اسلامی و اندیشمندان و صاحبنظران در باب عدالت با سخنرانی دکتر مجید یاسوری ادامه یافت.
وی که دانشیار دانشگاه گیلان است عدالت محیطی را راهکاری برای تحقق توسعه پایدار ملی دانست و گفت: منابع باید میان مناطق مختلف جغرافیایی، متناسب با نیازها و بطور عادلانه توزیع شود تا شکاف اقتصادی – اجتماعی بخشهای گوناگون کشور کاهش یابد و دورنمای زندگی حتی در محرومترین مناطق بهبود یابد.
دهمین و آخرین سخنران دومین نشست اندیشه های راهبردی، دکتر محمد جواد لاریجانی استاد دانشگاه بود.
وی با عنوان «وضعیت عدالت و حقوق بشر در سطح بین المللی» به تشریح مبانی عدالت در لیبرالیزم غربی و دین مبین اسلام پرداخت.
بخشی از دومین نشست اندیشه های راهبردی در جمهوری اسلامی به پرسش و پاسخ محققان و اندیشمندان و «نقد و بررسی» دیدگاههای مطرح شده اختصاص داشت.
در این بخش استادان و محققانی که به ارائه مقاله پرداخته بودند به سؤالات و نقدهای حاضران پاسخ گفتند.
در آغاز این هم اندیشی دکتر صادق واعظ زاده دبیر این نشست، با اشاره به پیگیری موضوعات نشست اول اندیشه های راهبردی گفت: مقدمات ایجاد مرکزی برای هماهنگی و راهبری تحقیقات مربوط به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت انجام شده است که این مرکز کلیه ظرفیتهای نخبگانی کشور را برای تدوین این الگوی راهبردی فعال خواهد کرد.
دکتر واعظ زاده همچنین با تشریح اهداف دومین نشست اندیشه های راهبردی گفت: تلاش خواهد شد با تکیه بر مطالب ارائه شده و استفاده از همه ظرفیتها «نظریه عدالت» تدوین شود.
در پایان این دیدار نماز جماعت ظهر و عصر به امامت حضرت آیت الله خامنه ای اقامه شد.
قالب وبلاگ : قالب وبلاگ |